Ελαφόνησος
+30 27340 61297
+30 697 7263222, +30 697 9335206
info@selinopetra.gr
Επετειοι 6ης Ιουλιου & Εγκαινιων Ιερου Ναου Αγ. Σπυριδωνα

Τις επετείους της ιστορικής σημασίας της 6ης Ιουλίου του 1850 και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα γιορτάζουν οι Ελαφονησιώτες, επισκέπτες και φίλοι της Ελαφονήσου, το τριήμερο από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, κάθε χρόνο.

Πρόκειται για μια ιστορική και θρησκευτική γιορτή με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί της 6ης με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας και την έναρξη του γενικού σημαιοστολισμού των δημόσιων, δημοτικών κτηρίων, ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών που διαρκεί έως και τη δύση της 9ης Ιουλίου.

Την μέρα αυτή οι Ελαφονησιώτες τιμούν τους Μανιάτες για τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Ελαφονήσου συμβολικά στις 6 Ιουλίου του 1850, κυρίως όμως τους Ελαφονησιώτες που έκτοτε με κόπους και θυσίες αγωνίζονται για την προστασία του τόπου, που σήμερα διακρίνεται ως ένας ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός ως τόπος με σημαντικά πλεονεκτήματα και ξεχωριστή κουλτούρα και παράδοση.

Την ίδια μέρα την 9η Ιουλίου, τιμούμε και γιορτάζουμε τη θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της Ελαφονήσου. Η γιορτή συνήθως ολοκληρώνεται το βράδυ της 9ης με τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται παραδοσιακά στην πλατεία του λιμανιού.

Πανηγυρι της Παναγιας της Κατωνησιωτισσας

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στο Κάτω Νησί, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας και αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιείται μεγάλο λαϊκό πανηγύρι για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η γιορτή συνεχίζεται με παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από τη χορευτική Ομάδα Γυναικών της Ελαφονήσου, αλλά και από το παραδοσιακό χορευτικό των παιδιών του τόπου.

Τις παραμονές της Παναγίας οι Κατωνησιώτισσες φροντίζουν για τη καθαριότητα και το φρεσκάρισμα του Ιερού Ναού. Την παραμονή το βράδυ μαζεύονται στο ναό για την ολονυκτία. Χαρακτηριστικό έθιμο είναι και η συγκέντρωση των νέων την παραμονή το βράδυ στην παραλία της Παναγίας. Τα παιδιά ανάβουν φωτιές, χορεύουν και τραγουδούν μέχρι πρωίας.

Γιορτη των Ψαραδων

Η παραδοσιακή εκδήλωση του ιστορικού Συλλόγου των Ψαράδων της Ελαφονήσου «Η Ελαφόνησος», πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, στην πλατεία του λιμανιού της Ελαφονήσου. Πλήθος κόσμου ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των ψαράδων και επισκέπτεται το όμορφο Λαφονήσι, ειδικά για αυτή τη γιορτή. Η βραδιά περιλαμβάνει νησιώτικους χορούς με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, άφθονο κρασί και φυσικά φρέσκα ψάρια, προσφορά των ψαράδων του τόπου.

Συχνά η γιορτή συνοδεύεται από επιμέρους εκδηλώσεις με στόχο την μέγιστη δυνατή απόδοση της ναυτικής παράδοσης του νησιού, όπως προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού του Συλλόγου κ.α.

Δικαίως η Γιορτή του Ψαρά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά – πολιτιστικά γεγονότα της Ελαφονήσου, χαρακτηρίζεται δε, ως μια από τις πιο αυθεντικές παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο.

Τη γιορτή, θεσμός πλέον για το νησί με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στη Λακωνία, τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο επίσημοι προσκεκλημένοι και άνθρωποι από το χώρο της ναυτιλίας και της θάλασσας.

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ «ΜΙΑ ΚΡΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ»

Μία σπάνια προϊστορική πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας με οικιστικό σχέδιο (κτίσματα , δρόμους , πλατείες) , ανακαλύφθηκε και τοπογραφήθηκε από το Ινστιτούτο της Ωκεανογραφίας του Κέιμπριτζ το 1968 ,στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου. Το 1967 ο Ν.C FLEMMING του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ της Ωκεανογραφίας ανακάλυψε το βυθισμένο οικισμό της εποχής της εποχής του χαλκού στο Παυλοπέτρι και το επόμενο χρόνο η ομάδα υποβρύχιας εξερεύνησης του αποτελούμενη από 7 μέλη και υπό την καθοδήγηση του RC JONES οργάνωσε αποστολή με στόχο την εξερεύνηση της τοποθεσίας. Φυσικά οι Λαφονησιώτες και ειδικότερα οι ψαράδες γνώριζαν την ύπαρξη της βυθισμένης πόλης και πολλές φορές στα δίχτυα τους μπλέκονταν διάφορα αρχαία αντικείμενα.

«Η ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Επτακόσια μέτρα Β.Α του Άγιου Σπυρίδωνα της Ελαφονήσου βρίσκεται το νησάκι Παυλοπέτρι από το οποίο έλαβε την ονομασία της ολόκληρη η περιοχή. Το νησάκι αυτό απέχει μόλις 200 μέτρα από την απέναντι ακτή της πούντας μίας από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της νότιας Πελοποννήσου. Στο θαλάσσιο χώρο που περικλείεται μεταξύ του Παυλοπετρίου της απέναντι ακτής και του πολύ μικρού νησιού που βρίσκεται Β.Α από το Παυλοπέτρι (απέναντι από το κανάλι και νεκροταφείο) βρίσκεται βυθισμένη η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου. Ο κύριος όγκος της πόλης βρίσκεται 200 μέτρα Ν.Δ της νησίδας που είναι απέναντι από τις ακτές τις πούντας σε βάθος 2-3 μέτρων. Τα ορατά κτίσματα καλύπτουν μια υποβρύχια περιοχή 300μ επί 100μ περίπου και ξεκινούν 50μ από την ακτή, ενώ η αρχική έκταση του οικισμού ήταν ακόμη μεγαλύτερη διότι προς την ξηρά συναντά την άμμο , ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση ο βυθός αυξάνει απότομα και τα ερείπια γίνονται μία μάζα χαλασμάτων. Η βυθισμένη πόλη, της εποχής του χαλκού , βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρηχά υψώματα, καλύπτεται από πολλούς λίθους που ίσως είναι χαλάσματα των περασμένων κτημάτων και καθιστά δύσκολη τη διάκριση των τοίχων οι οποίοι όμως σώζονται στη σειρά θεμελίωσης των κτηρίων. Η ανατολική άκρη του οικισμού δεν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί διότι το βάθος των νερών αυξάνει και τα ερείπια αραιώνουν στην άμμο , ενώ η δυτική άκρη της τοποθεσίας φαίνεται γνήσιο σύνορο του οικισμού διότι πέρα από αυτή η θάλασσα γίνεται πολύ βαθύτερη. Ο οικισμός ίσως εκτείνονταν πάνω από δέκα εκτάρια ή τουλάχιστον δύο και περισσότερες φορές από ότι διασώζεται σήμερα Το αρχαίο σύνορο του οικισμού όμως δεν πρέπει να ξεπερνούσε το σημερινό νησί Παυλοπέτρι διότι η θάλασσα εκεί είναι πολύ βαθύτερη.

Καβος Μαλεας

To ακρωτήριο Μαλέας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου και λογχίζει τη Μεσόγειο. O πέτρινος φάρος του κατασκευάστηκε το 1883 με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 40 μέτρα.

Για τις φουρτούνες του ο Στράβων αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε»,που σημαίνει σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέαν ξέχασε πως έχεις οικογένεια.

Στις μέρες μας είναι γνωστός κι ως καβο-Μαλιάς ή Ξυλοχάφτης επειδή πολλά πλοία βυθίστηκαν πλησίον του κάβου. Ο διάπλους του Μαλέα εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλομένων.

Ψαρεμα

Η Ελαφόνησος είναι παράδεισος για ψάρεμα καθώς στα νερά της υπάρχει ολόκληρος ο θαλάσσιος κόσμος του Αιγαίου σε αφθονία.

Βιώστε μια μοναδική εμπειρία ψαρέματος προγραμματίζοντας μια βόλτα με ντόπιο επαγγελματία ψαρά.

Ψάρεμα στην πιο πλούσια θάλασσα της Μεσογείου, με τους πιο έμπειρους έλληνες ψαράδες. Θα αναχωρήσετε το απόγευμα από το λιμάνι της Ελαφονήσου για να ρίξετε δίχτυα ή παραγάδια.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον τοπικό σύλλογο ή στις τοπικές αρχές.

Θαλασσια σπορ

Η θαλάσσια περιοχή στο Παυλοπέτρι και στο Χαμόκελο είναι κατάλληλη. Ιδανικοί αέρηδες και σημεία κοντά στις παραλίες δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για νεότερους αλλά και για έμπειρους αθλητές.

Η Ελαφόνησος προτείνεται ως ιδανικό μέρος για surf, wind surf και kite. Οι αθλητές του kite, πολυσύχναστοι επισκέπτες στις παραλίες της Ελαφονήσου, προσφέρουν ένα πανέμορφο θέαμα.

Πολλοί είναι και οι αθλητές του θαλάσσιου καγιάκ. Έμπειροι αθλητές και εξειδικευμένοι του είδους διαμορφώνουν ειδικές διαδρομές, ενώ άλλοι απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά μέσα από απλές μικρές διαδρομές κατά μήκος των παραλιών.

Καταδυσεις

Περιμετρικά της Ελαφονήσου και στις απέναντι ακτές ο βυθός έχει μεγάλο ενδιαφέρον και προσφέρεται για υποβρύχια κατάδυση. Ο υποθαλάσσιος πλούτος είναι τεράστιος και τα νερά παραμένουν ανεξερεύνητα.

Η Ελαφόνησος προσφέρεται για τους λιγότερο τολμηρούς, αφού ο βυθός της παρουσιάζει ενδιαφέρον και στα λίγα μέτρα βάθους.

Έχετε κάποια απορία ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόλημα; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εύκολα με έναν από τους παρακάτω τρόπους.
  • τηλέφωνο:

    27340 61297
  • email:

    info@selinopetra.gr
  • skype:

    selinopetrahotel